Alla inlägg under juli 2009

Av Annika - 13 juli 2009 10:25

...har gått i utställningens tecken främst. Vi har varit i Tvååker och ställt ut TinTin och Vilda i dagarna två. Lelle ställde Vilda - vilket han kommer att få fortsätta göra, då hon går bättre för honom än för mig. Jag ställde TinTin. Inga översvallande resultat, men vi  är mycket nöjda ändå. Vildå åkte till och med hem med en HP-rosett efter lördagen för Tina Permo och vinnande av unghundstikar. Båda fick ettor båda dagarna, så kvalitetsmässigt håller de väl.


Renoveringsmässigt forskrider det. Igår lyckades jag även få fram kameran och fotograferade - nu skall jag bara få med mig kameran till en dator oxå. Sutterängplanet (förrutom badrummet) är tomt från och med idag. Vi kan bara konstatera att det var i grevens tid det revs. Reglarna hade murknat av fukten och för varje sektion som öppnades vällde det fram en fuktig "källardoft". Ingen mögel vad vi kunde skåda i alla fall. Nu skall det städas ordentligt och sedan bestrykas med svampdödande medel. Därefter skall ytterväggarna reglas med stålreglar och få dubbla lager 45-isolering.


En liten överraskning fick vi på vägen. Nämligen konstaterandet av husdjur av mindre önskat slag. De har förmodligen flyttat av allt oväsen, men här gäller att hålla ögonen öppna. I ett av ventliationshålen - vilka inte var tätade alls för övrigt -  så hittade vi ett... blått bärnät!! Och musbajs. Grattis.


I trädgården har jag fått flyttat alla vinbärsbuskarna. De står numera i ljuset. Hoppas de överlever den omilda behandlingen. Gör de inte det får jag väl köpa nya då. Krusbären flyttar jag inte förrän jag klippt ner dem helt. Taggar är mindre kul.


//Annika

Av Annika - 10 juli 2009 17:16

Då har jag beställt verktyg på BD Online:

Sticksåg, Multslip och Laservattenpass.


På Ellos har jag beställt badrumskommoden och en byrå i samma stil. Hade ju först tänkt ha två kommoder intill varandra, varpå jag skulle ha handfatet på den ena. Men så av en händelse hade de en byrå i samma orient-inspirerade serie på rean så jag tog den istället. Bättre förvaringsmöjligheter och billigare. Byrån hade kostat 1990:-, men såldes för knappa 800:- nu. De blir nog fina bredvid varandra.


Från ByggHemma.se har jag beställt handfatet Hafa Misaki Cone, med en fjädrande bottenventil (precis som i lägenheten) och blandaren Hafa Salt.


Av Annika - 9 juli 2009 13:17

Igår plockade jag upp Lelle vid centralstationen och vi åkte gemensamt till först Hornbach och sedan Bauhaus. På vägen till Bauhaus stack vi in huvudena på Höganäs. Vi börjar misstänka att vi får lägga några tusenlappar till på klinker i badrummet - så att vi verkligen känner oss nöjda. Det skall ju ändå ligga där i en 20 år.


Vi kom hem med en, eller ja - rättare sagt - två, cirkelsågar. Den ena köpte vi på Bauhaus. Den andra fick vi med oss ifrån Coop. Exakt likadana. Samma märke och effekt och funktioner. Men den på Coop var 350 kr billigare. Så Bauhaus kommer att få tillbaka sin.


När vi kom hem fick jag se resultatet av dagens arbete. Sovrummet och förrådet var borta. Inklusive garderoberna. Allt låg i containern. De fick sedemera sällskap av trädgrenarna jag kapat.


En fruktplockare köpte vi oxå. Körsbären har börjat mogna. :-D

Av Annika - 8 juli 2009 09:39

Igår - på väg hem från jobbet - stannade jag åter till på Bauhaus och skulle byta spaden. Vilken stod kvar hemma givetvis... Nåväl, jag kom ut fattigare i alla fall - en grensåg, plattskrapa, spade, grep, lie och ett skaft rikare. Får reklamera den andra spaden en annan dag.


Väl hemma tog jag itu med att slå gräset som vuxit sig högt under fruktträden. Det var ju lite spännande att få knyck på lien. Inte helt lätt. Men det gick. Sedan klättrade jag upp i plommonträdet, efter att ha instruerat flickorna i plattrensandets ädla konst. Jag hade bestämt mig för att ta i lite hårdare och ta ner en eller möjligen två större grenar ur toppen. Dels för att få en ny centrum i trädet - som med tiden förflyttat sig väldigt långt västerut - dels för att släppa ner ljus genom kronan så att det förhoppningsvis främjar tillväxten längre in. Vill ändå inte ta för mycket så att det stackars trädet får en chock. Man får beskära det lite mer långsiktigt och med struktur. Men resultatet blev riktigt bra - efter att ha suttit i trädkronan i ett par timmar, filosoferat och rensat bort allt dött, så att man kunde se vad som skulle tas ner och inte minst för att komma åt. Trädet har blivit lägre och faktiskt börjat få en form som påminner om ett plommonträd... Det kan nog bli riktigt bra det här.


Jag har även bett en arborist komma ut och titta på vad det skulle kosta att fälla flera av de stora granarna, vilka tar upp värdefullt utrymme och stjäl stora delar av morgonljuset.


Jag måste börja ta med mig kameran ut så att det går att fota före och efter-bilder.


Flickorna har rensat halva gången ungefär och vi har tittat på vad vi skall göra åt den murkna slipersen utmed kanten. Vi kom fram till att den givetvis skulle bort och i samband med det skall vi faktiskt ta bort en plattrad längs med. Det blir fortfarande 4 rader kvar, men det bidrar till att kanten blir bredare och där kommer istället få plats med betongkrukor som kan fyllas med det man för tillfället behagar ha i dem. Undrar om flickorna är sugna på att testa gjuta egna krukor kanske... De går ju att dekorera med mosaik, stenar, spegelskärvor... Kanske kan man återanvända speglarna ur badrumsskåpet, som skall kasseras.


//Annika

Av Annika - 7 juli 2009 14:32

Eller klinker om vi skall vara helt rätt ute. Kakel till väggarna har vi ju enats om. Dessutom hittat till fullt överklomligt pris. Hur svårt kan det vara - en vit rektangulär platta, mer matt än blank.


Klinker däremot har visat sig vara en utmaning. Passerade Kakelpalatzet igår på Hisingen och stack in huvudet där. Där hittade jag något som fastnade på min näthinna i alla fall. Från Casa dolce casa kommer en platta 15x15 i gråbeige skiftningar med inslag av blått och grönt!


Men 675:-/kvm lämnar den kvar på min näthinna alena misstänker jag.


Av Annika - 7 juli 2009 09:56

Igår - på vägen hem från jobbet - köpte jag mig en ny spade. En svart Fiskars med spetsigt blad och träskaft. Snygg faktiskt. Om man nu kan uttrycka att en spade är snygg. :-D


Fler daggkåpor fick se sig besegrade och jag gav mig även på den igenvuxna gräsplätten unden fruktträden. Började med att bekämpa maskrosor. Därefter grävde jag upp gräsmattan - en ruta på  ca 1X1 m i hörnet närmast huset. Tänkte jag skulle börja med att flytta åtminstone en av de stackars soltörstande vinbärsbuskarna dit. Sagt och gjort, jag ger mig på vinbärsbusken. Sätter spaden i jorden på lagom avstånd runt om, kapar rötter och kör in spaden under för att börja lossa rotklumpen, går metodiskt runt och lyfter på rotklumpen, lite hårdare för var gång... *knaak* och så går spadskaftet av! Va f-n! Blev lite paff först. Tog en sekund att fatta. Helt plötsligt hade jag ingen spade då och kunde inte fortsätta med det jag hade planerat. Men seriöst! Skall en spade inte hålla för mer?? Får nog gå tillbaka med den där...


Istället plockade jag fram sekatören, en grensax och stege och begav mig upp i fruktträden. Det är nog lite tidigt att beskära än men det stackars plommonträdet är så tätt och igenvuxet att jag var tvungen att titta över ifall något kunde göras redan. Det gjorde det. Det fanns så mycket torra och döda grenar och vattenskott som skrumpnat att det inte var konstigt alls att solen inte nådde ner till marken. I ett antal timmar ägnade jag mig istället åt att klippa bort döda kvistar och grenar, så långt upp jag kunde - och vågade - klättra. I några enstaka fall råkade jag kapa ett par grenar med blad på också, men i det stora hela var det mesta dött och livlöst. Skymtade på några enstaka ställen begynnelsen till några plommon, men det vore synd att säga att det blir något fruktår. Jag får sätta mig in i trädbeskärningens ädla konst och försöka bättra på de stackars trädens tillvaro lite under sensommaren, så att nästa sommar kanske kan föra med sig lite fler plommon.


I mitt botaniserande har jag dock upptäckt att det finns långt fler bärbuskar än vad som först syntes. Vid första anblicken hittade jag två vinbärsbuskar och en krusbär. Nu när jag röjt lite kan jag konstatera att det är två krusbär och minst fem vinbärsbuskar om inte fler. Även dessa fick sig en omgång med sekatören och blev befriade från döda grenar.


Något annat jag hittat en del av är sniglar... Den bruna varianten. Jag har alltid fasat inför den dag då jag blir tvungen att inse att jag måste börja ta död på dem. Tycker ju de är så äckliga att jag hellst förtränger deras existens. Men igår kom då den dag jag fasat för. Så nu går jag med sekatören i högsta hugg mest hela tiden.


Vaknade i morse och fick en insikt om att jag tydligen faktiskt har både rygg-, rump-, och armmuskler. Om än hittills inte så välanvända...


//Annika


Av Annika - 6 juli 2009 13:17

Så heter de. De där gula blommorna som krälar överallt och som jag i helgen gjort mitt bästa för att begränsa. En annan marktäckare som finns överallt - oxå gul förstås! - är Kamtjakafetblad. De kommer oxå att försvinna med tiden...


Till min glädje så har jag även hittat namnet på de små lila/rosa "vipporna"; Kaukasiskt fetblad. Det kommer förhoppningsvis att bli mer av dem istället.


Jag har även hittat en uppsjö med annat att ersätta de gula med.

Backtimjan (blommar juni-augusti)

Japansk malört (blommar augusti-okt)

Japansk kärleksört (blommar sept-okt)


Ingen som undgår att se att jag är förtjust i lila och rosa?


//Annika

Av Annika - 6 juli 2009 08:20

...och rumpa! Att man rensade flitigt igår.


I lördags morse när jag vaknade hade jag sovit i nästan 11 timmar. Igen. Samma visa förra helgen. Tog det vansinnigt lugnt under dagen - värmen tar ju död på en. Termometern visade 31.2 grader i skuggan. Satt och ägnade mig åt planering. Resultatet blev i form av trädgårdsskisser och strategier.


Vid tre sedan tog jag itu med saker och ting mer handgripligt. Lånade mammas bil, lastade in en madrass, en bordsskiva och lite andra prylar. Därefter besökte jag IKEA. Köpte en uppsättning glas och bestick till, en skål, lite ljus och ljushållare, bordsben och lite annat jag behövde. Åkte hem och slängde in hundarna och begav mig upp till huset. Strosade omkring i trädgården och kikade på vad jag skulle ta itu med i min första ruta. Kvällen gick åt till att pilla i ordning så att man fick en matplats och arbetsplats för sömnadsprojektet jag har parallellt. Brudklänning - vad annars? Dock inte min egen den här gången heller, så ingen får för sig att jag skall släpas inför skranket igen. Än.


Sedan släppte jag ut vår älva... Älvor skall man släppa ut på kvällen. Placera dem på lämplig plats där de skall få se solljuset för första gången. Sedan strör man älvstoft över dem och önskar sig något.


Ett fågelbad ställde jag ut oxå. Ett betongfat i form av ett rabarberblad, vilken vi fått som CK-pris på en utställning. Tror det var på Gotland. Eller Tvååker. Den hamnade i planteringen vid altan och intill den satte jag två fjärilslavendel.


Igår körde jag hem en sväng och lastade in lite mer grejer i den lilla Hondan, de kunde lika gärna kunde komma till användning i huset. 2 flyttkartonger ifrån garaget. Därefter började jag ta itu med det jag tittat närmare på dagen innan. Nämligen gången från trätrappan och fram till fruktträden. Kanterna är hårt ansatta av växtlighet i form av daggkåpor.


Daggkåpa är jättefint. I lagom mängder. Men när de har mer eller mindre tagit över längs gången, döljer den vackra muren och dess mossa och dessutom ser nästintill anemisk ut då jordmånen är för tunn och näringsfattig - då är de inte fina längre. De fick stryka på foten. Passade på att ta bort ett gäng ur planteringen ovanför dessutom.


Sedan har jag hittat en gul marktäckare, jag inte tycker om. Rankor med feta blad och gula klockformade små blommor som kväver nästan allt verkar det som. Dem gick jag oxå hårt åt.


Inemellan hittade jag något annat - någon fetbladsväxt som skjuter upp stänglar med en damvippeformad blomma i lila. De var riktigt fina, särskilt mot den grå klippan, så dem försöker jag spara och hoppas att de skall ta sig vidare tack vare att jag tuktar de gula.


Drygt 3 fulla lövkorgar packade med bortrensade växter hamnade i årets kompost. Vilken jag konstaterade inte kommer att räcka till för mig... Dessutom har det börjat ruttna i den, så jag försökte luckra den något. Vet inte om det gjorde varken till eller från.


Gången är långt ifrån färdig, men nu kan man åtminstone skönja gränserna på den. Slipersen längs med är helt murken. Jag drog ur en björk som hade rotat sig. Med rötterna avtäckte jag en myrkoloni. Gissar att de blev lite upprörda åt att bli hemlösa. Gräs täcker fortafarande stora delar av plattorna, jag har fått bort en bråkdel. Behöver köpa en planteringsspade och en ny grep. Den gamla gick av i striden mot daggkåpan.


Det är väldigt mycket gult i trädgården. Det mesta av marktäckarna och stenpartiväxterna är gula. Dessutom kantas gräsplätten vid altanen av ca 80 cm höga gula blommor. Jag är tyvärr inte så förtjust i gult.


Det har äntligen regnat inatt.


Om ni tycker att bloggandet just nu handlar väldigt mycket om mig, så är det alldeles korrekt uppfattat. Lelle är i Mörrum och fiskar lax ihop med Marcus.


//Annika

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15
16
17 18 19
20 21 22 23
24
25 26
27
28 29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok!

Hundkojans länkar

Inredningslänkar

Trädgårdslänkar

Renoveringslänkar


Ovido - Quiz & Flashcards