Alla inlägg den 6 juli 2009

Av Annika - 6 juli 2009 13:17

Så heter de. De där gula blommorna som krälar överallt och som jag i helgen gjort mitt bästa för att begränsa. En annan marktäckare som finns överallt - oxå gul förstås! - är Kamtjakafetblad. De kommer oxå att försvinna med tiden...


Till min glädje så har jag även hittat namnet på de små lila/rosa "vipporna"; Kaukasiskt fetblad. Det kommer förhoppningsvis att bli mer av dem istället.


Jag har även hittat en uppsjö med annat att ersätta de gula med.

Backtimjan (blommar juni-augusti)

Japansk malört (blommar augusti-okt)

Japansk kärleksört (blommar sept-okt)


Ingen som undgår att se att jag är förtjust i lila och rosa?


//Annika

Av Annika - 6 juli 2009 08:20

...och rumpa! Att man rensade flitigt igår.


I lördags morse när jag vaknade hade jag sovit i nästan 11 timmar. Igen. Samma visa förra helgen. Tog det vansinnigt lugnt under dagen - värmen tar ju död på en. Termometern visade 31.2 grader i skuggan. Satt och ägnade mig åt planering. Resultatet blev i form av trädgårdsskisser och strategier.


Vid tre sedan tog jag itu med saker och ting mer handgripligt. Lånade mammas bil, lastade in en madrass, en bordsskiva och lite andra prylar. Därefter besökte jag IKEA. Köpte en uppsättning glas och bestick till, en skål, lite ljus och ljushållare, bordsben och lite annat jag behövde. Åkte hem och slängde in hundarna och begav mig upp till huset. Strosade omkring i trädgården och kikade på vad jag skulle ta itu med i min första ruta. Kvällen gick åt till att pilla i ordning så att man fick en matplats och arbetsplats för sömnadsprojektet jag har parallellt. Brudklänning - vad annars? Dock inte min egen den här gången heller, så ingen får för sig att jag skall släpas inför skranket igen. Än.


Sedan släppte jag ut vår älva... Älvor skall man släppa ut på kvällen. Placera dem på lämplig plats där de skall få se solljuset för första gången. Sedan strör man älvstoft över dem och önskar sig något.


Ett fågelbad ställde jag ut oxå. Ett betongfat i form av ett rabarberblad, vilken vi fått som CK-pris på en utställning. Tror det var på Gotland. Eller Tvååker. Den hamnade i planteringen vid altan och intill den satte jag två fjärilslavendel.


Igår körde jag hem en sväng och lastade in lite mer grejer i den lilla Hondan, de kunde lika gärna kunde komma till användning i huset. 2 flyttkartonger ifrån garaget. Därefter började jag ta itu med det jag tittat närmare på dagen innan. Nämligen gången från trätrappan och fram till fruktträden. Kanterna är hårt ansatta av växtlighet i form av daggkåpor.


Daggkåpa är jättefint. I lagom mängder. Men när de har mer eller mindre tagit över längs gången, döljer den vackra muren och dess mossa och dessutom ser nästintill anemisk ut då jordmånen är för tunn och näringsfattig - då är de inte fina längre. De fick stryka på foten. Passade på att ta bort ett gäng ur planteringen ovanför dessutom.


Sedan har jag hittat en gul marktäckare, jag inte tycker om. Rankor med feta blad och gula klockformade små blommor som kväver nästan allt verkar det som. Dem gick jag oxå hårt åt.


Inemellan hittade jag något annat - någon fetbladsväxt som skjuter upp stänglar med en damvippeformad blomma i lila. De var riktigt fina, särskilt mot den grå klippan, så dem försöker jag spara och hoppas att de skall ta sig vidare tack vare att jag tuktar de gula.


Drygt 3 fulla lövkorgar packade med bortrensade växter hamnade i årets kompost. Vilken jag konstaterade inte kommer att räcka till för mig... Dessutom har det börjat ruttna i den, så jag försökte luckra den något. Vet inte om det gjorde varken till eller från.


Gången är långt ifrån färdig, men nu kan man åtminstone skönja gränserna på den. Slipersen längs med är helt murken. Jag drog ur en björk som hade rotat sig. Med rötterna avtäckte jag en myrkoloni. Gissar att de blev lite upprörda åt att bli hemlösa. Gräs täcker fortafarande stora delar av plattorna, jag har fått bort en bråkdel. Behöver köpa en planteringsspade och en ny grep. Den gamla gick av i striden mot daggkåpan.


Det är väldigt mycket gult i trädgården. Det mesta av marktäckarna och stenpartiväxterna är gula. Dessutom kantas gräsplätten vid altanen av ca 80 cm höga gula blommor. Jag är tyvärr inte så förtjust i gult.


Det har äntligen regnat inatt.


Om ni tycker att bloggandet just nu handlar väldigt mycket om mig, så är det alldeles korrekt uppfattat. Lelle är i Mörrum och fiskar lax ihop med Marcus.


//Annika

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15
16
17 18 19
20 21 22 23
24
25 26
27
28 29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok!

Hundkojans länkar

Inredningslänkar

Trädgårdslänkar

Renoveringslänkar


Ovido - Quiz & Flashcards