Alla inlägg den 4 juli 2009

Av Annika - 4 juli 2009 13:51

Jag har delat in trädgården i olika områden. Rektanglar för enkelhetens skull, så att man lättare kan få en begränsning på vad som skall göras var. Dessutom skapar det då naturliga rum i trädgården. Det vi alltså skall börja med är den övre gräsytan, området med växthuset. Varje "rum" beträds nerifrån och leder vidare till nästa nivå. Ner för mig är söder, även om vädersträcket i sig egentligen är mer väst.


Det gör att växthuset får stå för kreativiteten och planteringsbänkarna runt om för stödet i livet. Brunnen är borrad strax nedåt till höger om växthuset - till vänster om gångstråket och har bevattning upp till växthuset.


Det går säkert att anlägga en vattenspegel, fågelbad eller något annat lite längre upp. Det får stå för karriären.


In under träden skall jag få in en samlings-/sittplats, med ett litet bord, gungan och plats för en picknickfilt. Det får symbolisera familjen.


Nedanför växthuset överväger jag i den befintliga planteringen rensa hårt och anlägga rosor - för kärleken.


Nu skall jag bara ha in framgången, rikedom och kunskapen i rutan oxå... Framgång i mängder... kanske genom att ersätta befintlig kant längs gången upp mot växthuset med massor av lavendel!


Älskar lavendel - doften och rikedomen på små blommor. Se där, om man fortsätter dem även mot häger llängs med kanten ner mot nästa nivå så hamnar vi även i zonen för rikedom. Då binds de ju samman.


Kunskap brukar ju symboliseras av något som strävar uppåt, ett träd eller en klätterväxt. Kanske skulle en blå klematis trivas i det hörnet... 


//Annika

Av Annika - 4 juli 2009 12:48

Lägger in en grovskiss på hur trädgården är utformad. Även den gjord i paint, så räkna inte med några större detaljer.


Tomten är i sluttning mot väster, lägsta punkten längst ner - jag har alltså inte ritant den kartenligt med söder längst ner. De ljusgröna fälten är ej beträdningsbara idag. De mörkgröna är gräsmatta i skiftande kvalitet. Ljusgrått är natursten och mörkgrått är plattor/betong.


Det är en nivå framför huset vid entrén, p-platsen ligger en nivå lägre, gräsmattan och ytorna till höger och precis bakom huset ligger i nivå med altan och uteplats - en nivå ovanför entré. Ovanför trappan (uppåt på bilden) ligger ytterligare en nivå upp - fram till växthuset ungefär och "rucklet" ligger sedan ytterligare en nivå upp. Förklarar jag begripligt?


//Annika

Av Annika - 4 juli 2009 09:53

Då har jag knatat runt i trädgården i ett par dagar. Kikat på vad som finns och inte finns. Vad som absout skall vara kvar och vad som absolut måste bort.


Absolut måste bort;

13 granar i öster. Dessa är gigantiska och står nära växthuset, tar upp massor av plats på tomten, skärmar av morgonjuset och går INTE att fälla själv. Jag måste ta in en trädfällare för dem. Dvs, det läggs på framtiden.  De växer inte fort tack och lov och de är så stora så att de förändras inte märkbart.

Taggbuske vid gräsplätten - den fick stryka på foten redan när staketet kom upp i torsdags. Likaså en barr-buske som uppnått modell större. Den beskars hårt och hänsynslöst. Överlever den så skall den hållas hårt tuktad, dör den så tas den bort. 

Planteringsbänkarna med rosor och diverse klängväxter vid entrén.  Klätterrosen är fantastisk, så den skall vi behålla på något vis, men bänkarna måste bort då de ligger dikt an husgrunden = fuktpåverkan.


Vi hade nog lite samma bild i huvudet när vi pratade om detta... Idén är att ta bort allt överflöd. Lägga grus från parkeringsplatsen, med naturskiffer, gå runt stenen nedanför entrén (onda andar kan bara gå rakt fram) upp för betongtrappan upp till ytterdörren och på båda sidor om entréplanet så skall det läggas grus, med fler gångplattor i upp mot trädgårdstrappan. I ena hörnet - mot syd-väst skall finnas vatten. Kanske kan vi få det att rinna ner för stenmuren ner i en lite damm, med ett spegelklot i. (Det vet väl alla att onda andar älskar att spegla sig i vattenytan och drunknar därmed när de lutar sig för långt över kanten.) Men det är inte akut och läggs på framtiden.


Abolut behålla;

Klätterrosen vid entrén. Om den sedan skall stå just där får framtiden utvisa, men den är fantastisk!

Växthuset. Badkaret kommer att hamna däri i sinnom tid. Golvet måste gjutas på nytt så att det blir plant. 

Plommonträd - måste beskäras.

Körsbärsträd - måste beskäras.

Två vinbärsbuskar och en krusbärsbuske under de ovan nämnda träden. De trivs inte alls, så jag måste flytta fram dem i solen.  Likaså rabarbern bredvid.


SÅ här börjar vi. Ytan under träden skall röjas och buskarna skall flyttas.  Det skall bli en jämn gräsyta under träden. Bärbuskar i ena hörnet så att man skärmar av insynen mot huset. Här skall skapas en lugn inbäddad lummig plats, med frukt och bär. I ett av träden skall jag få upp gungan, så att man får en plats för ro, avkoppling, en stunds vila, läsning och meditation. Skydd mot solen, regnet och vinden. 


Så återstår en fundering. Nämligen det som skall göras allra först. Vår älva skall sättas ut i trädgården. Var släper vi lös en älva? Gärna på en klippa. Ett ställe hon kan återkomma till. Någonstans där hon har överblick, men där det ändå går att få lite skydd mot väder och vind. En älva i trädgården måste få vara med från början. Så att hon kan ha koll på vad som händer, följa arbetet. Älvor som inte får vara med och bo in sig trivs inte. Det är nämligen så att älvorna styr dina beslut och se till att det blir till det bästa. Vare sig du tror det eller inte. 


//Annika



Av Annika - 4 juli 2009 08:57

Då börjar det bli dags att lägga upp en strategi.


Lelle börjar inne. I förrgår var han så otålig att han var tvungen att riva något, så då rök inbyggnadsväggen för trappan och gissa om det gjorde mycket! Hela hallen öppnades liksom upp! Ännu bättre kommer det att bli när vi tagit bort sättstegen och målat spaljé och vagnarna (heter de så, där planstegen vilar?) vita. Nästa vecka skall han börja riva sovrummen, sist badrummet. Räknar med att beställa containern till helgen.


Uppbyggnaden sker genom att ytterväggarna reglas och byggs upp först och därefter läggs det flytande golvet. Badrummet skall bli klart först så att man kan börja flytspackla golvet och fallen. Efter att golven och den mekaniska ventilationen är klar skall badrummet göras i ordning. Uppbyggnation av mellanväggar till sovrummen får vänta. Badrummet är prio ett, så att vi med säkerhet har ett fungerande sådant när vi flyttar in.


Kakel på väggar och klinker på golv. Uppmurning av mellanvägg i glasbetong till bastun. Just nu klurar jag på ifall man verkligen skall ha panel inne i bastun... Man kanske skulle köra kakel på väggarna även där? Varför är man så inne på att det skall vara panel? Gör det något EGENTLIGEN för själva bastuupplevelsen? Lavarna blir ju i trä och man kan ju sätta upp träribbor som ryggstöd, så att man slipper att vila mot de (vad jag förmodar blir) varma plattorna. Vi har även planerat att flytta aggregatet till glasbetongväggen mot duschen, så att vi kan ha frånluften ut i hallen istället för in i barummet. Då blir resultatet att vi utnyttjar värmen från bastun till uppvärmning av huset... Särskillt vintertid måste detta ju bidra lite.  Dessutom är det mindre mysigt att kliva ut ur en het bastu ut i en nästan lika varmt badrum... Badrummet och duschen utanför är ju till för svalka.


Därefter sedan skall mellanväggarna till sovrummen upp. Vi har klurat lite på ifall vi verkligen skall flytta väggen till det lilla sovrummet och kommit fram till att vi troligen inte gör det. Vi riskerar nämligen att bygga bort fövaringsmöjligheterna där i vår iver att öpna upp hallen. Jag tror att vi kommer att uppnå en större och mer öppen hall bara genom att åtgärda trappan och ta bort den stora garderoben i hallen.  Vi lägger istället krut på att flytta ut väggen till det stora sovrummet 20 cm och snäva in trappan. OM det går att lösa. Lelle måste plocka ner några steg först för att titta på konstruktionen. Det skulle bidra till ett öppnare och mer lättmöblerat sovrum då vi skulle bygga bort en alltför stor vinkel. Vi skall ändå ha en garderobsvägg med skjutdörrar där och ju mindre tomt golvutrymme som blir framför, desto bättre. Det går nämligen inte att utnyttja till något. 


Sedan har vi klurat på dörrkonstuktionerna. Vi har ju hittills varit inne på skjutdörrar. Men om vi inte flyttar på väggen till lillarummet så kan vi inte sätta upp en skjutdörr där. Utan får sätta upp ett vanligt svängbart dörrblad. Då blir det inte direkt enhetligt i hallbilden att sätta upp en skjutdörr på det stora sovrummet heller. Så nu har vi kommit på en annan lite rolig idé. Tyckte vi i alla fall. Vilken dessutom är väldigt bra när man har hundar i den omfattningen vi har. Nämligen att sätta upp modell "stalldörrar". Sådana där delbara. Där man kan stänga in hundar i ett sovrum utan att stänga hela dörren, men ifall man vill stänga dörren om sig så finns även den möjligheten. Dem skulle man kunna bygga som stalldörrar, måla vita och därmed få den lantliga touchen utan att de sticker ut alltför mycket. Eller ja... man kommer nog definitivt att lägga märke till dem, lösningen är ju inte så vanlig i ett normalt hem. Huvudbry uppstår när det kommer till badrummet. Där får man nog bygga en hel dörr. Eller använda den gamla och bara klä med tunn panel, så att inrycket blir densamma. Man vill ju kunna låsa om sig. Fast i vänninans torp så gör man som på utedassen, lägger på haken inifrån. Hmmm... det kan ju vara en lite annorlunda idé, för ett relativt nytt hus. Jag menar, varför skall kåken behöva vara 100 år för att man skall kunna återanvända gamla idéer och konstruktioner?  Lösningen är ju billig, charmig och framför allt orginell i dagens hus. Ochvi är ju typen som gärna hittar lite orginella lösningar.


//Annika

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4
5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15
16
17 18 19
20 21 22 23
24
25 26
27
28 29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok!

Hundkojans länkar

Inredningslänkar

Trädgårdslänkar

Renoveringslänkar


Ovido - Quiz & Flashcards