Alla inlägg under augusti 2009

Av Annika - 31 augusti 2009 07:08

Som ni märker så har detvarit  lite tasktigt med uppdateringar här de senaste dagarna. I vanlig ordning finns det flera orsaker. Den främsta är givetvis att det inte hänt något nytt...


Lelle hade kvällstjänstgöring i onsdags. Det skulle genomföras någon fotbollsturnering på regementet. Lt Falheim hann knappt värma upp innan han hamnade på akuten. Han har skadat högerhanden - en enda boll krävdes för att få höger ringfinger ur led. Den är nu rättdragen och fasttejpad i långfingret. Hans första tanke var inte: "jäklar, undrar hur illa det är med fingret" utan "jäklar, hur skall jag nu kunna jobba i källaren". Som om det vore det viktigaste. Nåväl, ni har säkert räknat ut det - det kan han inte. Förmodligen kommer det att dröja några dagar till innan rörligheten är så god att han kan ta vid där han slutade.


Aspekt nr 2 är att det i huset nu finns en höglöpande tik som förhoppningsvis blir mamma om två månader. Dock är det så att hon inte kan få härja runt fritt, dels för att fel hane kan få för sig att kliva på, dels för att rätt hane är av åsikten att hon skall betäckas var femte minut. Det går ju inte. Så huset är nu sektionerat och indelat med kompostgaller, dörrar, burar, slussar och bara morgonkissen tar ca 20 min att genomföra då alla skall slussas ut och in utan att det sker några olyckor. Det går alltså sjukt mycket tid till övervakning. Det är väl för väl att det inte håller i sig så många dagar.


Så kära vänner. Vi siktar in oss på att under september månad få ett fungerande badrum. Jag kan säga att det börjar bli rätt svalt att duscha i växthuset - tro mig, jag gjorde det igår kväll kl 22. Men det sätter igång blodcirkulationen och gissa om jag sov gott i natt. Flytten sker om knappt två veckor och det skall bli spännande och se hur mycket utrymme vi får kvar att leva på innan vi fått källarvåningen klar. Men de säger att man klarar det mesta så länge man är älskad och har roligt.  Så det är väl tur att vi är kära och har humor. 


//Annika

Av Annika - 25 augusti 2009 08:42

Då börjar det även hända mer synbara grejer i badrummet.


Väggarna är färdigreglade, isoleringen på plats, våtrumsskivorna likaså.  Allt pusslande är klart. Lelle har städat och dammsugit bottenplattan och sprayat mer svampdödande medel. I söndags blev golvet även förberett för Opti-Vent mattan genom att primern lades på där mattan skall fästas. Igår la han då på mattan, skar till, passade, tog ut för avloppsrör och fäste mattan och uppviken för luftnersläppen. Mattan fäster man medklibbiga gummisträgar som ser tjärade ut. Det är JÄTTEVIKTIGT att det blir tätt överallt, annars tappar systemet sin funktion. För att vara säker på att det är tätt så testas det med rökgas. I vanliga fall gör man testet för hela golvet, med fläkten på plats, men vi kommer att få testa badrummet för sig eftersom vi skall göra det i två etapper. Tanken är nämligen att när isolering och spån är på plats i badrummet så golvet kan flytspacklas, så skall Lelle fortsätta med resten medan jag tar vid i badrummet med ytskikten. 


//Annika

Av Annika - 24 augusti 2009 13:22

Då har jag flyttat den sista spirean för den här sommaren. Det var en av giganterna jag inte rådde på själv utan fick ta Lelles muskler till hjälp. De två kvarvarande får vara kvar till våren. Däremot tog jag mig tid att gräva upp dem jag redan grävt ner och flytta om dem. Gör man inte rätt direkt får man ju göra om... Så nu finns spireorna där de skall, bladverket har börjat anta en lila/röd/brandgul ton mixad med det gröna och jag blir mer och mer förtjust i dem faktiskt. De kommer att rama in gräsplätten framför altan alldeles ypperligt.


Nu har jag istället börjat titta på blommorna som växer i bänkarna på framsidan. Kärleksörten åkte upp och landade i en kruka. Där finns även något cerise som påminner om floxen i farmors trädgård. Men de har knappt börjat blomma än. Bladen är mörkt gröna med en purpurton i kanterna, så det kan ju vara en senblommande sort. De skall jag ta upp och sätta i kruka oxå. Jag vill spara dem, men där kan de inte växa. Jag är rädd att jag till våren glömt att de finns där och då far de all världens väg när jag tar bort bänkarna vid entrén. Dessutom lär det dyka upp annat där till våren som måste tas om hand då.


//Annika

Av Annika - 24 augusti 2009 11:00

Helgen tog slut i rasande fart igen.


I fredags hyrde vi släp igen och ägnade kvällen åt att hämta golvisolering och golvspån till badrummet. Vi hämtade upp Ida på stationen på väg hem vid halv åtta.


Upp på lördag morgon halv sju!! Iväg till Kungsbacka Brukshundklubb för mer agilitytävling. Väl där mötte vi upp Idas rums- och träningskamrat Matilda, med mamma och sin shelite Linn. Matilda skulle debutera i hoppklass och agilityklass. Efter en del väntan - i vanlig ordning - så fick vi se Matilda och Linn göra ett kanonlopp - felfritt och sluta på 3:e plats med pinne. Därefter genomförde Ida och Tin sitt lopp, med fem fel och lite tidsfel, men med ännu bättre handling och genomförande än föra helgen. Banan var svår - endast en felfri - gjode att Ida och Tin slutade på 9:e plats av 38 startanden!! Den stora belöningen består dock i att se hur oerhört roligt och vilken fantastisk kontakt de har med varandera ute på banan. Man blir alldeles varm.


Matildas hoppklassdebut följdes av agilitydebut och även där gick de felfritt. En sjundeplacering av 60 startanden resulterade i att hon kom hem med pinne i båda klasserna! Inte illa jobbat för en debut.


När vi kom hem vid lunch packade jag och Ida släpet med skräp och körde till tippen. Sa ju att min semester skulle visa sig vara ett lämpligt tillfälle för att köra skräp. :-/ Lelle tog sig an badrummet. Väggarna är nu helt klara och han städade ur och sprayade mer svampdödande på bottenplattan. Ida badade Tin, så att han är ren och fin inför kommande skolstart.


Söndagens mattskurande har jag redan beskrivit. Lelle har varit och inhandlat förhöjningsringar till golvbrunnarna och primat för att lägga Opti-Vent golv.


På eftermiddagen körde jag Ida och Tin till tåget. Det var en ovanligt pipig Tin, så jag konstaterade att Ida hade lite resfeber. Kvällen ägnade jag åt att tvätta hos mamma. Ida ringde och sa att resan gått bra. Nu var hon pirrig inför inskolningen i stallet.


Helt plötsligt är det måndag igen. *suckar tungt* Sista semesterveckan är inledd.


//Annika

Av Annika - 23 augusti 2009 14:40

När jag var liten så gick vi alltid till "pyykkilaituri" på somrarna och skurade farmors mattor. Platsen var Kyminjoki (Kymmenå) i Kotka, Finland. Min farmor hade en kolonistuga på Alakaarre 6. Tänk att man kommer ihåg sådant fortfarande!


Det var en liten gul stuga med spaljéveranda. Den var klädd med solblekta gul/aprikosa eternitplattor, men de syntes knappt av humlen som täckte hela framsidan under sommaren. Trädgården hade tre-fyra "rum". Ett till vänster om gången där det fanns fruktträd, bärbuskar och hallon. Ett till höger om gången som var en gräsplätt där vi spelade badminton o krocket o lekte häst.  Mitt fram låg huset och till vänster om det fanns tvättstället. Där fanns rinnande kallt vatten. Där diskade vi utomhus. Till höger om entrén stod en röd hammock inbäddad under lummiga träd. I trädgården växte bland annat meterhög blomstertobak och flox i rosa och vitt och cerise. Att det var blomstertobak visste jag inte då. Det insåg jag först för några år sedan. Jag hade köpt en blomstertobak på Plantagen och ställde på balkongen. En kväll satt jag där och möttes av doften, den förde mig tillbaka till farmors trädgård och barndomen!


En annan växt jag minns är lågväxande blanka stora blad, därunder gömde sig igelkottarna. Vi ställde in mat under bladen. Ibland kom de fram och nosade och åt medan man tittade på, men då fick man vara riktigt tyst och stilla. När vi var här på husvisning första gången, tog mitt hjärta ett litet skutt. Precis samma blad växer framför entrén även här. 


Men de starkaste minnena har jag ifrån ån. Kuminjoki. Stömmarna är starka så som liten kunde man inte simma särskilt långt ut. Badplatsen låg intill tvättbryggan, dit vi släpade farmors mattor. Man slängde mattan i ån, hivade upp den på tvättbordet, hällde ut grönsåpa och skurade dem rena med rotborste. När man var klar hivade man mattan i ån igen, sköljde och hängde upp den på räcket för att torka. Vi ungar badade nästan jämt. När man blev äldre lät man strömmarna föra en ner till bron som flöt över ån, högg tag i en av "ponttooni", klättrade upp på bron och sprang tillbaka huttrande längs stranden, upp till badstället vid tvättbryggan och i igen. Vi tävlade om vem som hittade den starkaste strömmen och kom först till bron. De starkaste strömmarna var i mitten och de var bara mina äldre kusiner som vågade simma så långt ut.


Idag har jag skurat matta i trädgården. Min mor har en vit trasmatta som är ca 100 år gammal. Helt ärligt alltså. Den har min mormorsmor vävt och den användes som underlag i sängen, ovanpå halmmadrassen.  Jag har tyvärr ingen tvättbrygga, men väl nog en solsäng i trä. Ingen å i närheten heller, men vattenslangen fungerar oxå bra. Rotborste har jag efter min mormor och grönsåpa finns fortfarande i affärerna. Miljövänligt rengöringsmedel är det dessutom. Imorgon kommer jag även att ha träningsvärk i mina armar och skuldror misstänker jag. Sommarminnen kan man få i sin egen trädgård oxå, även om de förmodligen aldrig kommer bli så starka som de man fick som barn. 


//Annika

Av Annika - 21 augusti 2009 15:55

Då är toaletten klar - så att man känner att den är fräsch och i den stil vi vill ha den.


Borta är den blå gardinen med orange rönnbär, liksom de laminerade tråkiga luckorna. Istället har det flyttat in vita och röda textilier - gardiner, en matta och fräscha handdukar. Tvättställsskåpet som en gång införskaffades via Blocket till Lelles lya i Halmstad, har fått en ny "appearence" genom att shabby chicas (fnissar lite fortfarande) och en tofs istället för knopp. Några nya förvaringskorgar ifrån IKEA och några ljushållare i glas. En tandborstmugg och några timmar vid symaskinen. Mer behövdes inte.


Den gröna slangen på bilden är anslutningen till vårt duschrum i växthuset och kommer att försvinna så snart badrummet är klart.


//Annika

Av Annika - 20 augusti 2009 09:39

Jösses! Har ju helt glömt! Det blir ingen flytt den 29:e!!


Orsaken är att köparna trots allt inte ville ha tillträde två veckor tidigare, och det är vi just nu inte alls ledsna för. Så Flytt-O-Festen sker istället den 12:e september (vi måste släppa lägenheten den 15:e), och då får vi även ett par dagar för flyttstädning.


Precis som tidigare så räknar vi med att köra igång vid lunch - strax innan. Fylla en bil och ev ett släp - får se hur mkt som finns kvar att flytta på. Jag kör ju en kartong eller en stol eller en lampa varje dag nu, när jag har vägarna förbi. När vi lastat av och tömt så kommer Lelle att finnas vid grillen för att ordna mat till alla i bärarlaget. Men mer info kommer när det börjar närma sig.


Boka om dagen i kalendern nu!


//Annika o Lelle

Av Annika - 19 augusti 2009 16:52

Då har IKEA återigen förärats med ett besök. Hittade gardinstänger som kommer att fungera för att lösa problemet på toaletten. Det blir draperi istället för dörrar på väggskåpet. Hittade även offwhite linnetyg för 59:- metern som skall få bli gardin och draperi-dörrar. Så nu skall jag städa i ordning köket, så att jag kan få fram ett bord, för att kunna plocka fram symaskinerna, för att kunna sätta mig och sy...


Hittade  en tofs i tygaffären i mörkrött som numera agerar knopp på vårt "shabby chickade" tvättställsskåp. 


//Annika

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok!

Hundkojans länkar

Inredningslänkar

Trädgårdslänkar

Renoveringslänkar


Ovido - Quiz & Flashcards