Alla inlägg den 1 augusti 2009

Av Annika - 1 augusti 2009 12:48

Jag står i godan ro, med kaffekoppen i handen och går omkring och synar buskarna uppe på platån där den senaste röjningen genömförts. Lelle sitter med sin kaffekopp på altanen och vi diskuterar spireornas vara eller inte vara. Jag är ingen vän av spireor, men min livsfilosofi gör att jag är av åsikten att man bör ta vara på det man har först. Så nu har tanken börjat vakna om att ersätta de gula blommorna runt gräsplätten med en spireahäck. Då tar vi dels vara på dem spireor vi har, dels får vi bort det gula.


Plötsligt sveper något ner från tacknocken/husväggen - förbi Lelle och iväg! Som skjuten ur en kanon seglar den runt huset och tillbaka upp mot tallarna! Det är en fladdermus!! Mitt på dagen! Vi kastar genast en blick mot husfasaden i söder och inser att det finns en springa i luckan till kallvinden som är ett par/tre cm bred och utan spindelnät på ett ställe... Vi har fladdermöss på vinden!! *lycka och jubel*


Dessa små varelser är det alltså som jag den senaste tiden hört de skumma ljuden ifrån. Ljuden har främst hörts under kvällstimmarna och jag har varit övertygad om att jag hört andeprat igen. De är då även orsaken till varför vi förundrats över att det är så myggfritt hos oss!


Så planerna på att öppna upp överplanet mot taknocken kommer med största sannolikhet aldrig att förverkligas. Fladdermöss är nämligen trofasta sin yngelplats och återkommer gärna varje år för att föda ungarna på samma plats. Deras vinterdavala däremot söker de ofta till svala, fuktiga och störnings- och frostfria platser. Man skall inte försöka flytta på fladdermuskolonier mellan den 15:e juni och den 15:e augusti. Det är då de har ungar och om man får man föräldradjuren att flytta så svälter ungarna ihjäl. De håller dessutom efter en del skadeinsekter, så har man fått fladdermöss att trivas och står ut med de skarpande ljuden när de hasar sig fram så har man dragit en vinstlott. 


SÅ nu kan vi alltså tillföra fladdermusen på listan över djurliv i vår trädgård: snäckor, grodor, trollsländor, rådjur, nötskrikor, tjäder, skogsduva, hackspett, uggla. Förutom pudlarna, vinthunden och grannens katter som fortfarande går vilse ibland. 


//Annika

Av Annika - 1 augusti 2009 12:14

Idag har vi haft huset i en månad exakt.


Arbetet har stannat av en smula, i och med att Lelle började jobba i måndags igen. Men å andra sidan har jag precis gått på semester. Så förhoppningsvis kommer det igång ordentligt igen. Jag skall rikta min kraft mot badrummet från och med slutet på nästa vecka, dvs så snart Lelle har lagt golvet.


Vi kan ju bara konstatera att vi är glada över att vi fick tillträde till det en månad tidigare än beräknat. 


//Annika

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok!

Hundkojans länkar

Inredningslänkar

Trädgårdslänkar

Renoveringslänkar


Ovido - Quiz & Flashcards