Alla inlägg den 23 augusti 2009

Av Annika - 23 augusti 2009 14:40

När jag var liten så gick vi alltid till "pyykkilaituri" på somrarna och skurade farmors mattor. Platsen var Kyminjoki (Kymmenå) i Kotka, Finland. Min farmor hade en kolonistuga på Alakaarre 6. Tänk att man kommer ihåg sådant fortfarande!


Det var en liten gul stuga med spaljéveranda. Den var klädd med solblekta gul/aprikosa eternitplattor, men de syntes knappt av humlen som täckte hela framsidan under sommaren. Trädgården hade tre-fyra "rum". Ett till vänster om gången där det fanns fruktträd, bärbuskar och hallon. Ett till höger om gången som var en gräsplätt där vi spelade badminton o krocket o lekte häst.  Mitt fram låg huset och till vänster om det fanns tvättstället. Där fanns rinnande kallt vatten. Där diskade vi utomhus. Till höger om entrén stod en röd hammock inbäddad under lummiga träd. I trädgården växte bland annat meterhög blomstertobak och flox i rosa och vitt och cerise. Att det var blomstertobak visste jag inte då. Det insåg jag först för några år sedan. Jag hade köpt en blomstertobak på Plantagen och ställde på balkongen. En kväll satt jag där och möttes av doften, den förde mig tillbaka till farmors trädgård och barndomen!


En annan växt jag minns är lågväxande blanka stora blad, därunder gömde sig igelkottarna. Vi ställde in mat under bladen. Ibland kom de fram och nosade och åt medan man tittade på, men då fick man vara riktigt tyst och stilla. När vi var här på husvisning första gången, tog mitt hjärta ett litet skutt. Precis samma blad växer framför entrén även här. 


Men de starkaste minnena har jag ifrån ån. Kuminjoki. Stömmarna är starka så som liten kunde man inte simma särskilt långt ut. Badplatsen låg intill tvättbryggan, dit vi släpade farmors mattor. Man slängde mattan i ån, hivade upp den på tvättbordet, hällde ut grönsåpa och skurade dem rena med rotborste. När man var klar hivade man mattan i ån igen, sköljde och hängde upp den på räcket för att torka. Vi ungar badade nästan jämt. När man blev äldre lät man strömmarna föra en ner till bron som flöt över ån, högg tag i en av "ponttooni", klättrade upp på bron och sprang tillbaka huttrande längs stranden, upp till badstället vid tvättbryggan och i igen. Vi tävlade om vem som hittade den starkaste strömmen och kom först till bron. De starkaste strömmarna var i mitten och de var bara mina äldre kusiner som vågade simma så långt ut.


Idag har jag skurat matta i trädgården. Min mor har en vit trasmatta som är ca 100 år gammal. Helt ärligt alltså. Den har min mormorsmor vävt och den användes som underlag i sängen, ovanpå halmmadrassen.  Jag har tyvärr ingen tvättbrygga, men väl nog en solsäng i trä. Ingen å i närheten heller, men vattenslangen fungerar oxå bra. Rotborste har jag efter min mormor och grönsåpa finns fortfarande i affärerna. Miljövänligt rengöringsmedel är det dessutom. Imorgon kommer jag även att ha träningsvärk i mina armar och skuldror misstänker jag. Sommarminnen kan man få i sin egen trädgård oxå, även om de förmodligen aldrig kommer bli så starka som de man fick som barn. 


//Annika

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok!

Hundkojans länkar

Inredningslänkar

Trädgårdslänkar

Renoveringslänkar


Ovido - Quiz & Flashcards