Alla inlägg den 1 maj 2011

Av Annika - 1 maj 2011 14:47

Då har jag fått tummen ur att ta några bilder på den halvfärdiga dammen. Ja, halvfärdig då jag ännu inte fått grävt ner damdukskanterna och fixat till planteringarna. Det är ju det som faktiskt tar tid. Gräva ett hål och trycka ner en dammduk är ju egentligen bara förberedelser...I alla fall när man inte gör en större damm än den här.


 

I hörnet på rosenplatån.


Måtten på dammen är ca 1,50 X 1,50. Den är inte djupare än 50 cm insåg jag idag, men det är inte mycket att göra. Jag kom inte djupare. Eller rättare sagt, jag orkade inte släpa upp mer sten. Dessutom var jag rädd att dammduken inte skulle räcka för mer. Bedömningen visade sig vara ganska rätt. Kanske hade jag kunnat få till 10 cm mer, men nu är det som det är. Det blir förmodligen att investera i en doppvärmare om det blir en riktigt tuff vinter igen.


Bakom dammen skall det sedemera bli en sittplats omgiven av rosor, pioner, luktärt, lavendel och andra favoriter. Min Ferdinand Pichard har överlevt vintern. Det ser lite sämre ut för Rosa Mundin. Pionerna har börjat komma upp. Smultrornen sprider sig lika glatt som vanligt.


 

Visst ser det ut som ett hjärta?!


Jag hoppas silverarven kommer att taäcka fint runtom, efter att jag grävt ner dammdukskanterna ordentligt. Bakom stenarna kommer jättedagkåpa och bland dem skall jag sätta rosenstavar för att få lite höjd. Busken till höger i bild (en vit spirea) skall bort. Hur jag skall lyckas med det har jag dock ingen aning om. Har en gammal syren som oxå skall bort. Den skjuter rotskott efter bästa förmåga.


På kanten av den flata stenen som sticker ut i dammen och som leder vattnet tillbaka ner i den, hade jag tänkt mig den lilla älvan med fjärilen.


Bilden kommer ifrån HemmaRo.se


Just nu överväger jag att boka in en helg och bjuda in folk på en arbetsdag... Jag tror nämligen jag behöver massiv hjälp med att ta upp buskar och gräva uppe på platån. *börjar bläddra i almenackan* Nu är det dags att bekänna färg - alla som erbjudit hjälp. Mat och dryck står givetvis jag för!


//Annika

Av Annika - 1 maj 2011 07:58

Då är dammen urgrävd. Skulle tro att den rymmer ungefär samma antal liter vatten som den förra. Skall ta och räkna på det vid tillfälle. Den gamla dammduken räckte i alla fall precis. Det var faktiskt lättare än jag hade trott. Efter matjordslagret - som var rätt tunt - så kom ett lager med stenar och jord. Stenarna varierade i storlek, men när de väl var borta (här fick jag lägga bort spade och plocka för hand) så var djupet och storleken tillfredställande. Så det blev inte så mycket grävande som att lyfta bort sten.


Dammen är till synes hjärtfomad och istället för fontän så har jag satt en plastslang ifrån pumpen och lett upp vattnet till dammkanten. Där - i mitten av "hjärtat" - har jag placerat flera av de större stenarna jag hittade i gropen och in emellan dem har jag dragit slangen. Vattnet strömmar ut över en flat sten och tillbaka ner i dammen.


Det återstår givetvis massor av arbete. Dammdukskanterna skall grävas ner och planteringarna runt omkring skall ordnas. Stenarna skall läggas på plats ordentligt. Men sedan är den klar. Lite vattenväxter har jag oxå hunnit sänka ner. En näckros ligger och väntar på botten. Det blev en vit den här gången. Hoppas den hinner blomma i år. Fiskarna får vänta med att flytta in tills dammen är helt klar. Då har det väl även hunnit bli en vettig vattenbalans.


Det blir bara 4 fiskar som flyttar ut, nämligen dammfiskarna. Slöjstjärtarna får fortsätta bo inne. Funderar på om de inte skall få sällskap av någon liten stimfisk vid tillfälle. Neontetror är ju väldigt vackra när de är många. Dammfiskarna skall få övervintra i dammen. Har tänkt att jag skall snickra ihop ett isolerat lock att lägga över när vintern kommer. Har ju cellplast kvar sedan isoleringen av bottenvåningen.


En liten önskan har jag. Jag har hittat en Iron Fairy som skulle passa fint att sitta på stenen som leder vattnet tillbaka till dammen. Jag har ju Brook som sitter på en sten och övervakar trädgården (därav mitt kennelnamn om någon undrar) men nu skulle jag vilja ha Brea att sitta vid dammen. Vi får väl se om vi hittar henne så hon kan flytta in senare i sommar.


Bilden på Brea är ifrån HemmaRo.se


Hos HemmaRo finns en annan rätt ljuvlig figur och det är badkrukan Siw. Hade det inte varit för att älvorna redan hittat sin plats in i min tillvaro så hade hon varit given vid dammen!


//Annika

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok!

Hundkojans länkar

Inredningslänkar

Trädgårdslänkar

Renoveringslänkar


Ovido - Quiz & Flashcards