Alla inlägg den 17 maj 2011

Av Annika - 17 maj 2011 12:36

Har så smått börjat planera för trädgårdsdagen här hemma. Behöver ju införskaffa lite material som det ser ut nu.


Det skall flyttas på en del plantor uppe på platån. Det får några börja med. Daggkåporna som spritt sig skall tas om hand i krukor tills att de planteras ut på nytt. Liksom rosorna. Pionerna ger mig lite huvudbry. De är känsliga för flytt och det vore tråkigt om de inte gick i blom i år. ÄLSKAR pioner. Enkelt jobb.


Piprnakan i odlingsbänken till vänster om entrén skall flyttas. Enkelt jobb.


Planteringsbänkarnas jord skall flyttas:

  • Till odlingslådan
  • Till rosplatån.

Makadammbädden i botten av planteringsbänkarna skall nyttjas som botten för trädäcket på rosplatån. Här är tungt jobb och kräver starka ryggar, muskler och en vilja att svettas. Har man inte muskler, får man.


Syllarna som ramar in planteringsbänkarna skall ersätta de gamla ruttna syllarna under fruktträden. Halvtungt jobb då man är två som delar på bördan.


Jordankaren skall slås i jorden vid entrén. Stolparna till spaljén skall upp och därefter skall armeringsmattan spikas fast. Piprankan skall planteras här. Det här jobbet är inte så tungt för två.


Kaprifolen under fruktträden skall flyttas. Ligustern skall planteras. Enklare jobb.


Skräp skall köras till tippen. Det kommer att finnas ihopsamlat vid parkeringen. Relativt enkelt jobb, för den som har körkort + 1.


För de snickarkunniga så finns ett projekt med att börja montera innertak i Leias rum och i mitt sovrum. Kräver färdighet med hammare, spik och såg. Inte så tungt men det behövs en assistent som kan hålla i plankorna.


Om jag får loss en tapetseringsexpert, så finns det minst en vägg att tapetsera.Inte tungt, man här finns krav på färdighet.


De som inte kan bära, lasta, gräva, spika, kånka får laga mat och se till att det finns dryck till övriga. Meny presenteras senare. 


Eller rensa ogräs. Det krävs varken styrka eller färdigheter för det.


//Annika


Av Annika - 17 maj 2011 10:19

Lång arbetsdag igår resulterar i lite kortare idag. Vilket gjorde att jag kunde klämma in ett möte med Energipojkarna nu på morgonen och beställa den efterlängtade luftvärmepumpen. Det är nästan så att man hoppas på en kall vinter nu...


Det blev en Mitsubishi Electric FD25/Q630. Energipojkarna har kampanj på den just nu så med installation och inklusive rotavdrag så landar notan på 17.150:- Om jag sparar 5000 kr om året i elkostnad - vilket jag absolut borde göra med dagens elpriser - så har den betalat av sig på drygt 3 år. Den kommer med 5 års garanti så jag räknar med att den håller åtminstone så länge.    Men den torde väl ha samma livslängd som ett kylskåp antar jag - har faktiskt inte tittat på det. Det kanske man borde ha gjort... Men ett kylskåp har man ju i snitt i 15 år i en normal bostad. Det borde den ju klara utan problem.


Energieffektivisering. Det är ett uttryck jag hört många gånger på jobbet, men det är nog första gången jag själv praktiserar det. Förutom när man byter ut alla gamla ljuskällor till lågenergilampor. 


//Annika

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok!

Hundkojans länkar

Inredningslänkar

Trädgårdslänkar

Renoveringslänkar


Ovido - Quiz & Flashcards