Alla inlägg under maj 2011

Av Annika - 20 maj 2011 21:58

Även om inte växtligheten runt dammen ännu tagit sig helt, så är det en avsevärd skillnad mot vad det var för ett par veckor sedan:


Detta är taget 2011-05-08


Det här är taget 12 dagar senare - den 20e maj 2011.


Tyvärr har jag gjort en liiiten miss. Lampan - den lilla sfären som tillkommit och som är solcellsdriven -  är multifärgad. Den skiftar alltså färg. Grönt o rött o cerice o blått har jag sett... En smuuuula för kitschigt för min trädgård. Köpte den utan att undersöka saken, för i min värld var det liksom uteslutet att den ens kunde lysa på något annat sätt än med ett svalt vitt ljus...


//Annika

Av Annika - 20 maj 2011 20:40

Jag har flyttat kaprifolen, så den får ta stöd av kösrbärsträdet. Jag tror inte vildvinet har klarat vintern... men om det bara är det att den är sen med blad - vilket den förmodligen inte är - så har jag för säkerhets skull flyttat på den oxå. Den får ta stöd av plommonträdet så länge.


Innan jag börjat göra någonting. Man får titta noga för att se kaprifolen och vildvinet som står fritt mellan de två träden.


Ytan under träden har börjat förvandlas till ett woodlands nästan. Ormbunkarna har brett ut sig. Kirskålen har oxå hittat upp. Maskrosorna nämner vi inte ens. Men det är ju inte tänkt att det skall bli något skogsparti här. Det skall det senare bli längre upp i trädgården. Så jag har tagit upp ormbunkarna som var på avvägar och flyttat dem till ett bättre ställe. Det finns en buske/träd som har en gasnak tråkig ranglig stam som behövde lite utfyllnad, så där hamnade de.


Här är kaprifolen flyttad till körsbärsträdets högra sidan och vildvinet till plommonträdets vänstra. Gallring bland ormbunkarna som fått flytta ner till höger i bild.


Ormbunkarna i mitten av bilden kommer sedemera att skymmas av den nya häcken. Men det gör inget. De skall få flytta längre upp i trädgården nästa säsong.


Nu är jorden vänd längs med planteringsraden. Skall imorgon införskaffa några säckar fräsch jord och så komlettera med kompost.


Komposten ja. Det är ytterligare ett projekt jag tänkt ta mig an. Håller som bäst på att tömma den som nu är två år gammal. Förra säsongens behöver flyttas. För på den plats kompostnäten står idag skall det istället muras en kompost... Har hittat gamla lecablock som skall komma till användning hade jag tänkt. Men det är ett projekt som jag inte skall ge mig in på att beskriva närmare nu. Däremot. Skall ni få se vad jag skall fylla den med:


Maskrosor!


Den främre högen är från i kväll. Den bakre högen från igår kväll. Enda ytan jag hittills rensat är gräsytan under fruktträden. Det finns mer att hämta där detta kommer ifrån kan jag säga...


//Annika

Av Annika - 20 maj 2011 17:57

När jag kom hem idag så låg det ett paket utanför dörren. Knappt en meter lång och ca 30 cm brett och högt.  I den låg de 20 barrotade ligusterplantor jag beställt ifrån HortoGreen. Så imorgon åker jag och hämtar Rebecka och alla iggysarna, vidare för att köpa jord och sedan hem hit för att plantera en häck. Najs!


Funderar på vart jag skall göra av kaprifolen jag planterade där häcken nu skall löpa. Den sattes ju där för att täcka de kommande spaljéerna. De som nu skall få flytta ner till entrén. Vid entrén har jag en pipranka som skall få inta spaljén. Kanske kan man få kaprifolen att omfamna körsbärsträdet...?


//Annika

Av Annika - 17 maj 2011 12:36

Har så smått börjat planera för trädgårdsdagen här hemma. Behöver ju införskaffa lite material som det ser ut nu.


Det skall flyttas på en del plantor uppe på platån. Det får några börja med. Daggkåporna som spritt sig skall tas om hand i krukor tills att de planteras ut på nytt. Liksom rosorna. Pionerna ger mig lite huvudbry. De är känsliga för flytt och det vore tråkigt om de inte gick i blom i år. ÄLSKAR pioner. Enkelt jobb.


Piprnakan i odlingsbänken till vänster om entrén skall flyttas. Enkelt jobb.


Planteringsbänkarnas jord skall flyttas:

  • Till odlingslådan
  • Till rosplatån.

Makadammbädden i botten av planteringsbänkarna skall nyttjas som botten för trädäcket på rosplatån. Här är tungt jobb och kräver starka ryggar, muskler och en vilja att svettas. Har man inte muskler, får man.


Syllarna som ramar in planteringsbänkarna skall ersätta de gamla ruttna syllarna under fruktträden. Halvtungt jobb då man är två som delar på bördan.


Jordankaren skall slås i jorden vid entrén. Stolparna till spaljén skall upp och därefter skall armeringsmattan spikas fast. Piprankan skall planteras här. Det här jobbet är inte så tungt för två.


Kaprifolen under fruktträden skall flyttas. Ligustern skall planteras. Enklare jobb.


Skräp skall köras till tippen. Det kommer att finnas ihopsamlat vid parkeringen. Relativt enkelt jobb, för den som har körkort + 1.


För de snickarkunniga så finns ett projekt med att börja montera innertak i Leias rum och i mitt sovrum. Kräver färdighet med hammare, spik och såg. Inte så tungt men det behövs en assistent som kan hålla i plankorna.


Om jag får loss en tapetseringsexpert, så finns det minst en vägg att tapetsera.Inte tungt, man här finns krav på färdighet.


De som inte kan bära, lasta, gräva, spika, kånka får laga mat och se till att det finns dryck till övriga. Meny presenteras senare. 


Eller rensa ogräs. Det krävs varken styrka eller färdigheter för det.


//Annika


Av Annika - 17 maj 2011 10:19

Lång arbetsdag igår resulterar i lite kortare idag. Vilket gjorde att jag kunde klämma in ett möte med Energipojkarna nu på morgonen och beställa den efterlängtade luftvärmepumpen. Det är nästan så att man hoppas på en kall vinter nu...


Det blev en Mitsubishi Electric FD25/Q630. Energipojkarna har kampanj på den just nu så med installation och inklusive rotavdrag så landar notan på 17.150:- Om jag sparar 5000 kr om året i elkostnad - vilket jag absolut borde göra med dagens elpriser - så har den betalat av sig på drygt 3 år. Den kommer med 5 års garanti så jag räknar med att den håller åtminstone så länge.    Men den torde väl ha samma livslängd som ett kylskåp antar jag - har faktiskt inte tittat på det. Det kanske man borde ha gjort... Men ett kylskåp har man ju i snitt i 15 år i en normal bostad. Det borde den ju klara utan problem.


Energieffektivisering. Det är ett uttryck jag hört många gånger på jobbet, men det är nog första gången jag själv praktiserar det. Förutom när man byter ut alla gamla ljuskällor till lågenergilampor. 


//Annika

Av Annika - 15 maj 2011 18:59

Söndag kväll och jag undrar om jag fått något alls gjort den här helgen. Nej, inte mycket.


Sovrumstapeten är beställd. Har räffsat halva gräsmattan och sått nytt. Eller spridit ut gräsfrön så att säga. Dammsugit övervåningen och torkat av golven. Thats it. I princip. Utöver det så har jag hjälpt kusindottern att pilla ihop inbjudningskort till hennes student. De blev riktigt söta faktiskt. Lite Isabelle, lite student, lite glitter, lite annorlunda utan att spränga ramar.


Isabelle Nilhag skall ta studenten!!


Idag åkte jag en sväng till Mölnlycke Garden Center. Jag har nämligen hittat en MAFFIG gargoyle där som jag skulle vilja ha i entrén. Men min mor hade fört mig bakom ljuset. Den kostade inte alls 300:- som hon hade trott - det var de mindre och snälllare drakarna bredvid som kostade så. "Min" gargoyle gick på 850:-. Det blev ingen gargoyle. Den får snällt stå kvar i affären och se skrämmande ut. Gargoylen och min plånbok kommer inte överrens.


//Annika

Av Annika - 14 maj 2011 15:47

Då har jag äntligen beställt tapeten till sovrummet! Det blev Nina Cambells Paradiso, men inte med den aquagröna bakgrunden. När jag väl såg tapeten uppsatt i verkligeheten, på en vägg hos Tapetlandet - så häpnade jag över hur gigantiska fåglarna i mönstret är. De är långt större än jag hade föreställt mig. Det gör att jag vill ha bakgrunden ljusare. Därför valde jag den med creme-vit bakgrund. I stället är har fåglarna petrolblått o lite gråturkost i sina fjädrar. Det röda/rosa drar åt lite mer rost, men det får jag leva med. Leveranstiden på den är 5-7 dagar. Dessutom skall jag få upp innetak först.


 

Bilden är ifrån ninacampbell.com


Sedan har jag köpt en vardagsrumstapet oxå! Vilket jag inte skulle göra... Men jag är verkligen inte nöjd med den fondtapet jag fick upp i julas. Den var visserligen en nödlösning och väldigt billig. Hade väl inte ens tapetserat om det inte var för att den kostade 80 kr rullen på outlet. Men nu har jag hittat en som jag gillade och som inte ruinerade mig helt. Den är ifrån Danska Fiona och jag hittade den av en ren slump. Tror att det var Bauhaus som straffade mig, för att jag var på väg att lämna utan att ha handlat någonting!


Light and Bright 351927 heter tapeten och kommer ifrån Fiona Walldesign


Bilden visar siluetten av nakna trädstammar i champagnemetallic mot en matt cremevit botten, precis i den stil jag vill ha. Något ljust med stort mönster som lockar ögat åt det hållet utan att ta över. Något som anas, skymtar och som fångar upp ekarna utanför fönstret. Tapeten matchar mina redan i övrigt creme-vita väggar perfekt!


Det blir dock inget tapetserande av idag. Nu skall jag bege mig till Prästbacken för att hjälpa Leias syssling få iväg inbjudningskort till hennes student om drygt två veckor.


Om det regnar imorgon, så skall jag nog tapetsera vardagsrummet...


//Annika

Av Annika - 14 maj 2011 09:00

Två ledigar dagar. Eller jag borde döpa om dem till anställningsbefriade dagar.


Idag skall jag åka och beställa sovrumstapet. *jippii* Hade varit trevligt att få med sig ngt sällskap, men jag antar att det skiter sig. Utgår ifrån det i alla fall så slipper man bli besviken.


Ett par hundar skulle behöva badas. Den silvriga överväger jag att skänka bort. Just nu är han så billig så jag skulle kunna betala för att bli av med honom.


Träning på klubben behöver oxå klämmas in. Tävling igen den 29:e.


Gräva upp och flytta de kvarvarande rosorna. Jag hade hoppats att ligustern skulle hunnit komma, men jag får plantera dem nästa helg istället.


Jag måste köpa mig ett par solglasögon! Så jag börjar dagen med en vända inne i stan. Ungen får börja dagen med att klippa gräsmattan. Just det. Gräsfrön behöver inhandlas oxå... hmm... tror att både Bauhaus och Mölnlycke Garden Center kommer att få besök idag.


//Annika

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok!

Hundkojans länkar

Inredningslänkar

Trädgårdslänkar

Renoveringslänkar


Ovido - Quiz & Flashcards