Alla inlägg under juni 2009

Av Annika - 18 juni 2009 11:36

Då har Lelle grävt i allt vad ventilerat golv heter och vi har idag fått offert på vad materialet till ett OptiVent-golv skulle gå på.


Det här med ventilerad golv är relativ nytt för mig, jag har tidigare bara varit i kontakt med Nivell-golv, som då är ett reglat, ventilerat golv. OptiVent däremot är ett flytande golv och eftersom ytan är relativt liten (50 kvm) och det idag är en flytande golvkonstruktion så har vi nästan bestämt oss för att köra vidare på det. Det blir dessutom billigare än ett Nivell-golv. OptiVent är en fuktspärrmatta man lägger på den rengjorda betongen (ser nästan ut som en platonmatta, men nabbarna är mycket hårdare för att tåla belastningen), på den lägger man cellplast och därefter golvspån. I socklarna runt om finns tilluftsdon som leder ner den uppvärmda inomhusluften in under golvet och transporterar ut den med hjä'lp av en fläkt i husets ena hörn. Man installerar även en tryckvakt som styr fläkten så att det hela tiden är ett undertryck i golvet. För att konstruktionen skall fungera optimalt måste det vara helt tätt mellan vägg och golv och det testar man innan igångsättandet med rökgas. Luft får inte tränga ner i underliggande konstruktion någon annanstans än genom tilluftsdonen.


Offerten för matta, remsor, rökgas, fläkter, don, specialdon, tryckvakt och det övriga som behövs landade på drygt 19.000:- Sedan tillkommer isolering/cellplast och golvspån. Det blev dyrare än vi först räknat på det, men det är en kostnad vi får ta. Grundjobbet är viktigt för framtiden. I allt arbete, alltid. Vi får spara på ytan istället.

Av Annika - 17 juni 2009 18:57

Då har vi kommit överrens om att vi får tillträde till huset om två veckor redan! Den 1:a juli skall vi till banken för att skriva på och lägga upp lån för renoveringen, innan vi får pengarna för försäljningen av lägenheten.

Av Annika - 16 juni 2009 10:19

En renovering kostar som bekant en helvetiskt massa pengar. Som väl är så har vi sålt lägenheten och fått en ordentlig slant att stoppa in som handpenning och får över för både renovering och buffert. Det var en förutsättning för att vi skulle ge oss in i det här äventyret.


Men ekonomen i mig är inne på att hålla nere kostader, och av erfarenhet vet jag att det går. Det kräver lite tid, engagemang, envishet, att man inte har alltför bestämda åsikter om hur det skall se ut utan är lite anpassningsbar. 


Förrutom själva grundjobbet i sutterrängplanet så är badrummet det i särklass mest kostsamma projektet. Men även det där man faktiskt kan spara mest, genom att leta och jaga priser.


Så här har vi tänkt oss:

Badrummet är omgivet av bärande väggar och ca 10 kvm, 2x5 m. Det blir klinker på golvet och kakel på väggarna. Vita, stor, halvmatta och lättstädade plattor på väggarna och något grå-beige-brunt på golvet ilite rustikare stil. Bastun som finns idag skall finnas kvar - vi älskar att basta! Vi ämnar inte ändra planlösningen för badrummet. Väggen dit skall dock muras upp av glasbetong, vi behåller den gamla bastudörren och återvinner så mycket vi kan av den gamla panelen. Duschväggen rivs också och ersätts med ett duschhörn i klarglas 90x90. Måttet på duschen idag är 100X100. Toaletten byts ut mot en snålspolande. Det är egentligen inget fel på toalettstolen, men det blir i längden mer ekonomiskt eftersom vi har en sluten tank och borrad brunn. Handfatet byts ut mot en bänkmodell ståendes på en kommod. Tvättmaskinen och vasken behåller vi det ursprungliga, men vi flyttar dessa lite så att utrymmet blir bättre utnyttjat och vi slipper korridorskänslan. Dessutom skall de gå att gömma bakom ett draperi i bortre änden, så att man slipper betrakta vardagsstöket jämt. Förvaringsskåp och hyllor tillkommer.


Så nu börjar mitt stora projekt. Lelles består i att sätta sig in i hur ett ventilerat golv fungerar och jaga priser gällande isolering, plattor, reglar. Jämföra och väga för och nackdelar.


Duschhörn är förbannat dyra. Vi har hittat ett på Hafa som skulle passa fint, Hafa Igloo Corner. Den kostar 5000:-. Nu har vi dock hittat liknande på Folkduschen och den fungerar alldeles utmärkt för 3400:-. Så ringer Lelle idag och befinner sig på Bauhaus. Där är det rea. Tro på fan om inte han har hittat just "vårt" Hafa-duschhörn på rean! Sagt och gjort. Vi lastade på det på en vagn, fem i åtta på kvällen, gick till kassan och betalade 1995:-!Sedan slås vi av att vi måste få hem det oxå... :-D Som väl är så har jag kört v40 dit, och turen är på vår sida att duschhörnet i sitt paket går in när vi fällt sätena och bundit fast bagageluckan. Så det börjar helt klart bra!



Av Annika - 12 juni 2009 18:51

Idag har vi varit i huset för att mäta och kolla lite extra. Herr och fru Persson har mer än mindre flyttat ut redan. Det var bara enstaka prylar kvar.


Tankarna har börjat snurra om huruvida vi kanske skulle be om att få tidigare tillträde till huset. Lelle börjar sin semester på måndag och känner väl att det inte är riktigt rätt att han skall ligga o lapa sol under hela sin semester medan jag kommer att få köra igång och tillbringa hela min med att riva och röja. Dessutom blir det tungt för honom att jobba och renovera i full fart samtidigt. Får vi en månads tidigare tillträde får vi mer tid på oss innan vi behöver lämna lägenheten och så blir hans arbete mer effektivt. 

Av Annika - 5 juni 2009 18:30

Idag har vi då förvärvat egendomen Sagered 3:27, i Tulebo samfällighet!


Ett sutterränghus byggt 1981, med tillhörande fuktproblem i källaren. Boarean är 54 kvm och biarean (sutterrängplan) är 50 kvm. Sutterrängplanet inhyser en hall, ett badrum med bastu och två små sovrum. På ovanplanet finns ett kök, ett sovrum, vardagsrum och en toalett. Från sovrummet finns utgång till delvis inglasad altan. Tomten är på 1200 kvm och på den står ett växthus i glas och ett ruttet gästhus på drygt 20 kvm. Grunden är platta på mark och lecablock. På det är överplanet uppfört med trästomme och träpanel. Säljaren har besiktigat huset och då uppdagades förhöjda fuktvärden i sutterränplanet - ena hörnet där ett stuprör stått och läckt emot grunden under längre tid och en otäthet i badrummet. Sedan fanns givetvis klassikern med kondens i vindsutrymmet. Även en utredning på skadorna är gjord av säljaren.


Så vi ämnar ägna vår närstående framtid med renovering... Källarplanet skall rivas ut helt. Vi skall lägga in ett ventilerat golv i hela sutterängplanet, installera en luftvärmepump, bygga nya rum och nytt badrum. Där börjar vi. Sedan skall vi bättra på ventilationen för att få ner kondensbildningen på vinden. Insidan av taket skall bestrykas. Vardagsrum och sovrummet på ovanplan skall få nya tapeter och golv. Trädgården skall röjas. Den har med åren hunnit växa igen. Men där finns potential med bärbuskar, fruktträd, rabarber, blommor, buskar och träd. Vissa träd måste tas ner.  Sedan, längre in i framtiden kanske vi hittar ork och lust och behov att renovera köket. 


Tillträde får vi den 1:a augusti.

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22 23 24 25 26
27
28
29
30
<<<
Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok!

Hundkojans länkar

Inredningslänkar

Trädgårdslänkar

Renoveringslänkar


Ovido - Quiz & Flashcards