Alla inlägg under april 2011

Av Annika - 3 april 2011 12:37

Jag tänker inte lägga någon jättestyrka på att åtgärda ytan under fruktträden i år.  Petade i den förra året och den kommer att få utvecklas lite sakta. I år kommer den att få se ut så här:


Idéskiss (icke skalenlig, men ger ett hum om hur det ser ut i alla fall)


Odlingslådorna (120x120) finns på plats. Vinbären är planterade. Det som kommer att tillkomma i år är då ligusterhäcken. Den skall fortsätta längre ner än vad jag skissat på bilden. Vet ännu inte om jag kommer att nyttja den övre odlingslådan som damm i år oxå eller inte. Kikade på den igår och den behöver rengöras grundligt. Kanske lika bra att ta upp dammduken och odla i den istället.


Raden med hallon och björnbär skall byggas på. Där står idag en rosenrips och en schersmin som skall flyttas ner till gräsplatån.


Skall man börja hålla utkik efter om det finns folk som vill göra sig av med  ligusterplantor kanske...?


//Annika

Av Annika - 3 april 2011 11:18

Här kommer nu idéskissen till rosplatån.


Idéskissen


Platån idag hyser rosor, pioner, daggkåpa, silverarv, lavendel, smultron (i mängder!), penningblad och diverse buskar huller om buller. Tanken är att få till en grusad rundel för att få en fin sittplats där. Platsen har sol stora delar av dagen och dessutom kan man njuta av solnedgången där.


Nederkanten på skissen vätter mot huset och väster. Precis ovanför överkanten i höjd med brunnen står växthuset.


Jag tänker ta tillvara på de stackars rosor som står där idag. En karminröd sticksig sak som förhoppningsvis fick lite nytt liv i och med förra årets gödsling och beskräning. Den kommer då i år att bli omplanterad. Ett par vita buskrosor med en vansinnig mängd taggar som verkligen tog sig på nytt förra sommaren. Sedan hoppas jag innerligt att min Ferdinand Pichard och Rosa Mundi överlevt i växthuset.


Pioner finns det oxå några stycken. Hur jag skall få bort all peningblad, det vågar jag annu inte tänka på. Om det dyker upp smultron här och där gör inget. Silverarven skall jag försöka dela och använda som marktäckare på ett större område än idag. Idag växer den mest längs den högra kanten. All daggkåpa skall tas vara på. Tänk att jag kom att tycka om den så mycket. Den som invaderade hela trädgården när vi flyttade hit.


Bågen i grusrundeln överkant är en spaljé av armeringsmatta. Den skall få invaderas av luktärt och klätterrosor. Jag skall se om jag hittar en Wrams Gunnarstorp. Brunnen skall oxå få täckas av luktärt. Lavendeln som idag är planterad på rad längs nederkanten skall få blida smågrupper istället. Sedan driver jag ju ryskmartorn och silvermartorn här inne nu, om de överlever så kommer de att få fylla ut och skapa lite spännande effekt bland allt det softa, mjuka.


Så fort tjälen går ur marken skall jag börja gräva.


//Annika

Av Annika - 3 april 2011 09:55

Då är våren här med full kraft. Snön är borta.


Gårdagen ägnades åt trädgårdsstädning. Gräsytan blev krattad, alla löven och alla lämningar efter hundarna - som effektivt dolts av ett snötäcke - är nu bortforslde till en komposthög i skogen. Trädgårdskomposten är delvis fortfarande frusen, men det som gick att flytta är flyttat ut i rabatterna. Jag har nämligen tänkt att jag under våren skall få till en murad kompost istället för de där rangliga kompostnäten, därför får vårens kompost bli en hög i skogen. 


Förra sommaren kapade jag ju även en del av ädelsyrenen. Det är massor kvar att ta av den, men jag måste nog skaffa mig en kedjesåg först. Stammarna jag fällde, de har legat kvar under tallarna och igår bestämde jag mig för att ta itu med dem. Kapade dem i lagom bitar för att kunna elda dem i kaminen. Nej. Jag har ingen kedjesåg. Började med handsåg, men insåg snart att det skulle inte gå. Min vänsterarm är ju fortfarande kass. Så jag tog... sticksågen. Värdelöst, visst, men bättre än inget. Nu har jag fyllt två lövkorgar med ved som skall torka. Allt ris eldades i eldningskorgen ute på gräsmattan.


Under kvällen gjorde jag klart skissen på rosplatån. Skall scanna in den så ni får se hur jag tänk. Den är inte skalenlig och den ser väldigt välordnad ut. I verkligheten kommer växterna att gå mer i varandra.


Sedan har jag bestämt mig för att spaljén av armeringsmatta inte skall monteras upp under fruktträden. Det var ju det jag höll på med innan snön överraskade tidigt. Den skall istället flyttas till entrén och under fruktträden skall jag plantera liguster. Varför? Jo, därför att det är ett alldeles för stort projekt att jämna marken och få samma höjd så att jordankaren till splajéstolparna går i jämnt. Berggrunden gör att jag får inte i dem hela vägen. Dessutom sluttar marken och det skulle inte bli snyggt. Vid entrén är nivån helt jämn. Jag har ju ändå haft tanken att ha det även där. Dessutom visade det sig att Liguster inte alls var så dyrt. Har hittat plantor för ca 18 kr styck - 60 cm höga. Det går 3-4 plantor per meter och jag har väl en 8-10 meter som skall täckas. Även om det tar ett tag innan häcken blir färdig så tror jag resultatet blir bättre. Tänk vad roligt att få formklippa så det ser ut som en borgmur. Eller en vägg med några fönster... Ah, det innebär att nästa sommar behöver det införskaffas en häcksax.


//Annika

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23 24
25
26
27
28 29
30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok!

Hundkojans länkar

Inredningslänkar

Trädgårdslänkar

Renoveringslänkar


Ovido - Quiz & Flashcards