Alla inlägg den 14 februari 2013

Av Annika - 14 februari 2013 22:55

Vi har ju ett tag planerat för ytterligare en valpkull här hemma. Hanen har varit utsedd sedan en tid tillbaka (vi tycker om att vara ute i god tid för att möta ev överraskningar och kunna skapa en backup-plan om saker inte går som det är tänkt) och enligt beräkningen skulle Lilo löpa lite lämpligt strax innan jul. Hanen bor givetvis inte nästgårds utan ungefär 150 mil härifrån. Eftersom Anna hade planerat en visit till sin familj uppe i Luleå så tog hon med sig Lilo upp med en förhoppning om att löpet skulle starta som planerat.


Hanen vi hade tänkt använda är en äldre gentleman - för att uttrycka det diplomatiskt. Det är en brun hane nära besläktad med en av våra mest vinstrika mellanpudlar inom agilitysporten. Då Lilo är en räserråtta med brunt anlag hade vi givetvis förhoppningen att få valpar som kunde lämpa sig för agilitybanorna. Gärna i brun färg. Med tanke på hanens aktningsvärda ålder så tänkte vi att om det nu inte skulle bli något den här gången så torde hon löpa ungefär samtidigt med Yzma nästa vår och då kan vi para henne då istället, med en annan hane. Så det var på vinst och förlust.


Men det blev inget löp runt jul, så Lilo blev kvar i norrland med en förhoppning om att löpet var nära förestående. Nu har det gått två månader och vår tidplanering har fått sig en ordentlig törn. För det första så lär hon nu inte löpa som planerat nästa vår igen, så sakll vi ha en vårkull på henne så är det nu det gäller. Nästa gång hon lär löpa på våren är om två år. Då är hon nästan fem... Då vet vi dessutom inte om det berodde på henne eller hanen eller bara otur att hon ev gick tom. Någonstans runt trettondagshelgen börjar vi inse att här gäller nog att börja kika på om det överhuvudtaget finns en rimlig chans för henne att bli dräktig med en såpass gammal hane. Vi börjar läsa forskning, statistik över gamla hanar använda i avel och rådfråga vänner och bekanta som kan det här med avel. Alla är överens. Spermaprov är det enda rätta. Så vi beslutar oss för att be om att få det utfört. Vi erbjuder oss att betala det, vi hör av oss till klinikerna i norr för att få veta vilka som erbjuder den tjänsten. En av dem gör det, till en kostnad av 1200 kr.


Ett spermaprov innebär i praktiken att veterinären runkar av hanhunden, samlar ejakulatet i en behållare och sedan kikar i ett mikroskop om det finns några levande spermier och om de ser normala ut.


Resultatet av den förfrågan till hanhundägaren är ett blankt nej. Inte under några omständigheter som helst. Dessutom är vi inte välkomna att använda hanen alls längre. Vår tik befinner sig nu 150 mil hemifrån, hos vänner, i närheten av en hane vi inte får använda. Dessutom börjar det se ut som att hon skall börja löpa... Efter några samtal fram och tillbaka så är vi välkomna att trots allt använda hanen, men inte under några omständigheter utsätter man den för ett fertilitetstest. Utan att utveckla mig i de tankar och funderingar som genomsyrade tillvaron här hemma den helgen så kan jag berätta att Anna i onsdags satte sig på planet för att hämta hem vår hund. Hon skall inte paras med den tilltänkta hanen.


Vi ser fortfarande fram emot stundande löp. Men istället har vi valt en hane vi haft i tanken att använda vid ett senare tillfälle. Han är svart med brunt anlag så vi kan fortfarande få små bruna räserråttor, även om sannolikheten minskar. Han är friröntgad och hälsotestad efter de önskemål vi har. En av orsakerna till att vi hade tänkt vänta med att använda honom är att vi var nyfikna på att se vad han lämnat i sina senaste kullar. Han är relativt ung än och har tiden framför sig. Självklart kan det fortfarande hända saker som gör att vi ändå inte får några bäbisar i valplådan i vår - men vi har i alla fall ökat på oddsen för att få våra linjer representerade i en nästa generation.


Så har man tankar på att utöka familjen med en aktiv liten mellanpudel den kommande tiden så finns det en möjlighet att det går att hitta en hos oss. Hör av dig i så fall. Har du en plan lite längre fram i tiden så kanske vi kan tillmötesgå även den, då även nästa kull är i planeringsstadiet redan nu. Som sagt - vi har lärt oss att framförhållningen vi lagt oss till med är inte av ondo.


//Annika

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok!

Hundkojans länkar

Inredningslänkar

Trädgårdslänkar

Renoveringslänkar


Ovido - Quiz & Flashcards