Alla inlägg den 17 september 2010

Av Annika - 17 september 2010 20:21

Idag klockan 14 var det då dags. Jag klev in på Västra Djursjukhuset med 2 italienardamer i släptåg för hälsokontroll; Vilda - Skogsville's Vilse i Pannkakan och Alva - Skogsville's Sweet Little Lovin'.


Orsaken är:

under de senaste 10 åren har vi importerat i runda slängar drygt 10% av vårt totala avelsmaterial från utlandet. Vi har i det stora hela ganska dålig koll på vad som först in. Allt är inte okänt - det påstår jag inte. Men med tanke på att de flesta av dessa importer - med få undantag - har gått i avel, så är åtminstone jag väldigt nyfiken på att följa upp det hela. Vilda har franska linjer bakom sig och Alva har finska. I Finland ögonlyser man långt flitigare än vi gör i Sverige. På 10 år har i Sverige 15 individer av rasen italiens vinthund blivit ögonlysta. Men jag själv har hört om långt fler som haft bekymmer med synen genom åren. Så för att undvika att sätta något i avel som enligt mina principer inte har där att göra så har jag valt att ögonlysa. Detsamma gäller patella luxation. Det är inget känt problem hos italienare, men jag vill göra vad jag kan för att det inte heller skall bli det. Hjärtat åkte med av bara farten. Italienare har verkligen inte bekymmer med hjärtan, det hade märkts kan jag lova. Men nu har jag i alla fall gjort det och jag har papper på att det är gjort. Jag har papper på att jag gjort vad jag kunnat för att sätta en frisk hund i avel. En hund som mentalt är öppen, positiv och stabil. En hund som är enligt rasstandardens beskrivning. Men viktigast av allt; en hund JAG tror kan bidra till aveln av italiensk vinthund. Detsamma gäller Alva.


När vi kom ut hade jag stora U.A noterade i protokollet och en veterinär som var förtjust över hur lätthanterliga och trevliga flickorna varit - trots att båda hade den goda smaken att höglöpa...


Så nu sätter vi oss snart framför kaminen (en månad kvar till installation) och inväntar vårlöpet för Vildas del. När tiden är inne skall vi åka till Halmstad och hälsa på Valle (a.k.a Kläpphällans Valle) och förhoppningen är att små IG-bebisar/Vilda-miniatyrer skall se dagens ljus hos oss i vår.    Behöver jag nämna att jag verkligen har något att se fram emot?


Alva däremot har en dejt långt tidigare än så...   


//Annika

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16 17 18 19
20
21
22 23
24
25 26
27 28 29
30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok!

Hundkojans länkar

Inredningslänkar

Trädgårdslänkar

Renoveringslänkar


Ovido - Quiz & Flashcards