Alla inlägg den 15 februari 2011

Av Annika - 15 februari 2011 20:51

Jag fick ett samtal idag, där kärnan av samtalet nog egentligen handlade om VARFÖR man ögonlyser en IG. Jag har redan tidigare redogjort för varför jag valde att ögonlysa Vilda innan avel:

  • Jag vill veta att jag avlar på en frisk individ
  • Då importkvoten av avelsdjur de senaste åren varit hög är jag intresserad av att följa upp vad vi fått som resultat.

Jag har med mig ögonlysning som ett naturligt instrument i avel med pudlarna. Idag ögonlyser man utöver pudel även spaniels, chinese crested, flera terriervarianter och för inte alltför länge sedan så läste jag en artikel på internet - från USA - om förekomsten av ögonsjukdomar hos vinthundsraser. Whippet och IG främst.


Pudeln fick ta emot ett hårt slag under 70-talet till följd av PRA. Många hundar utvecklade sjukdomen och avelsbasen fick sig en hård törn. Man införde ett bekämpningsprogram mot PRA till följd av detta. Vi vet idag hur PRA nedärvs och för att undvika att avla på sjuka djur eller få sjuka avkommor så har vi tagit steget ut till att DNA-testa våra avelsdjur. Varför? För att man är intresserad av att utveckla rasen och tillse dess fortlevnad.


Det finns många fler ögonsjukdomar och bakom flera av dessa finns tonvis med forskning och i en del vet vi hur ärftligheten ser ut, i andra inte. Hittills i år har 6 italienska vinhundar blivit ögonlysta enligt hunddata. EN enda av dem har fått: öga UA. 4 av dem har fått diagnosen glaskroppsframfall och/eller vitreus degeneration.


Jag har läst en försvarbar mängd information om detta, men större delen av forskningen som är gjord - eller den studie som just nu genomförs på Animal Eye Consultants of Minnesota på whippet och IG - är på engelska. Så jag hoppas att jag refererar det korrekt:


Glaskroppen - corpus vitreum - är den geléaktiga vätska som fyller ögat och ger stöd åt näthinnan. Glaskroppsavlossning är ett normalt ålderssymtom. Glaskroppen tenderar att krympa med åldern och således inte fylla ut utrymmet lika väl som innan, varpå håligheter bildas. Glaskroppen utgör stöd för näthinnan och när stödet krymper så finns en risk för näthinneavlossning. När det drabbar unga individer däremot så är det inte normalt.


I andra fall så kan degenerationen bestå i att strukturen på vitrea förändras. Den sönderfaller. Vätskans konsistens förändras och tränger igenom in i ögats "förmak". Det kan leda till att linsen luxeras - alltså faller ur sin position.


Båda tillstånden kan vara ett förstadium till linsluxation.


Ärfligheten är omtvistad. Ja. Men överrens verkar man vara om att om en individ drabbas av ovanstående på båda ögonen i relativt ung ålder så stöder det en arvbarhet. Däremot behöver inte båda ögonen drabbas samtidigt. Därför är det viktigt att följa upp med ögonlysning årligen.Hur det nedärvs har vi idag för lite material för att uttala oss om. Men att avla på en hund som har en sjukdom - oavsett vilken - går emot SKK's regler.


Det kostar ungefär 550 kr att ögonlysa ett avelsdjur en gång. Med det har jag som uppfödare visat att jag är genuint intresserad av att bibelhålla min ras frisk och välmående även in i nästa generation.


Så på frågan "VARFÖR skall jag ögonlysa en IG?" Svarar jag: "Har du råd att avstå?"


//Annika

Av Annika - 15 februari 2011 18:36

Det här börjar bli tjatigt, jag vet. Men här kommer en bild på Vilda. Idag har vi klivit in i dygn 28.


 


//Annika

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10
11
12 13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23 24
25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok!

Hundkojans länkar

Inredningslänkar

Trädgårdslänkar

Renoveringslänkar


Ovido - Quiz & Flashcards