Alla inlägg den 19 september 2012

Av Annika - 19 september 2012 19:51

Måste säga att det var fantastiskt roligt att få se det färdiga resultatet av bänkskivan. Skall bli kul att få lyfta den på plats om ett par dagar. Gissa om man fick mersmak! Så nu börjar planerna för vad vi skall hinna gjuta under helgen... och längre fram.


Krukor har vi redan bestämt oss för att gjuta. Det skall bli rektangulära krukor som skall sättas fast på avsatsen ovanför - längs gången intill platån. Där har det funnits gamla slipers som ruttnat och vilka vi körde till tippen under sommaren. Kanten är så låg idag så hundarna seglar över på rutin nu. Där skall det ställas krukor på rad för att hindra hundarna från att ta sig upp lika lätt.


Sedan har jag en vision för entrén. I den ingår betongplattor med ljus. Alltså hål för infälld LED-däcksbelysning. Dessutom ingår det i visionen ett bord och ett par stolar. Bordet har jag funderat ett tag över. Hur skall det se ut? Vad skulle passa? NU vet jag. Min mormor lämnade efter sig en gammal Singer trampsymaskin. Den fungerar visserligen utmärkt, men den har sedan 6 år tillbaka stått på Dennis vind, då den inte kommer till användning och då jag inte har plats för den. Men den har ett affektionsvärde som är högt. Vad vore bättre än att få en symbol för min mormor i trädgården. I entrén. Att skapa en sittplats för eftertanke och vila. Min mormor är synonymt med trädgård och handarbete för mig. Hon tillbringade alla dagar hon kunde i trädgården på min mosters sommarställe så länge jag kan minnas. Vintrarna ägnade hon åt att brodera och virka främst. Men hon sydde också. Bland annat min konfirmationsklänning. Det är med värme och kärlek jag minns henne.   


//Annika

Av Annika - 19 september 2012 16:09

Vi har äntligen fått tummen ur att genomföra ett projekt som jag tänkt på i snart två år. Nämligen att gjuta en bänkskiva till halvväggen mellan kök och vardagsrum.


Formen byggdes av spillvirke; en golvspånskiva för våtrum (de flesta köper en formplyfaskiva för det här behovet, men man tar vad man har) och två tum två regel. Går alldeles utmärkt med mindre regel, men det har stått och skräpat ett tag så nu kom det till användning. För att få mönster i skivan så la vi en strukturtapet i botten. Den köpte vi på Hornbach för 199 kr rullen. Tapeten skall upp som fondvägg i hundrummet och kommer då att knyta ihop rummen. Därefter blandade vi till en säck (20 kg) finbetong och hällde i formen. Formen stod i våg på en plan yta så att skivan blir jämn. Betongen armerades med tunt armeringsnät i stål som trycktes ner ca en halv cm i betongen. För att få en jämn yta tog jag en kort regelbit som rätbräda och rakade av ytan. Sedan vidtog arbetet som krävde en hel del uthållighet och envishet - vibrering av ramen, för att få ut alla luftbubblor.


Formen täcktes med en presenning och fick stå och bränna i nästan två dygn. Ytan vattnades ett par gånger under tiden. Vi fick hjälp av fader Himmel - det var bara att kliva ut och dra av presenningen en stund och därefter lägga på den igen.


Så idag kunde vi inte hålla oss längre. Nyfikenheten tog överhanden och vi började skruva isär formen...


 

Spänningen stiger... har det brunnit klart..?


När reglarna var lossade tog vi försiktigt och lossade tapeten på ena långsidan för att se om vi vågade oss på att vända den. Skrapade med nageln hårt och tog beslutet att vi allt vågar oss på det. Försiktigt välte vi över den och la tapetsidan upp och började dra av tapeten...


 

Färgen från tapeten fastnade fläckvis på betongen...


Färgen ifrån tapeten har fäst i betongen, men går att skrapa bort med nageln. Så gissningsvis kommer den att släppa fint med en scotch-brite när skivan torkat helt.


 

Tadaaa!!


En hel del luftbubblor kvar i ytan tyvärr, men för att vara vårt första projekt så är det klart godkänt! Vi tror att betongen var en smula för tjock  - nästa gång skall vi blanda betongen lösare så att bubblorna kan vandra ur lättare.


Nu får skivan ligga kvar ute under presenning en dag till och torka upp ordentligt. Sedan skall den ytbehandlas, troligen med tvålflingor för att få en smutstålig yta. Eller lack. Velar lite. Någon som har erfarenheter? Vilket är bäst?


//Annika

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok!

Hundkojans länkar

Inredningslänkar

Trädgårdslänkar

Renoveringslänkar


Ovido - Quiz & Flashcards