Alla inlägg den 6 april 2012

Av Annika - 6 april 2012 11:57

Lilla krokodil jäser. På några dagar har omfånget runt midjan ökat från 35 till 38 och strax bakom revbenen mäter man nu 41,5 cm jämfört mot 38 i måndags. Vikten står dock still. Det är dags att öka på fodret. 


Nu känner man hur det bubblar på ett ställe i magen, när man lägger handen fast emot. Även stetoskopet börjar förmedla ljud därinnifrån. Små pickande ljud går att urskilja ibland. 


//Annika 

Av Annika - 6 april 2012 11:32

För två veckor sedan kom det ett utskick ifrån sotaren i brevlådan om att det skulle utföras brandskyddskontroll enligt lagen om skydd mot olyckor. Det stod att det var på uppdrag av kommunen och att det är obligatoriskt och att lagen stödjer detta. Faktura skulle komma i efterhand. 


Min braskamin är installerad för ett och ett halvt år sedan och ja, det är korrekt att lagen säger att man skall utföra sotning och brandskyddskontroll regelbundet. MEN. Fristen för braskamin och eldstad som inte används som primär uppvärmningskälla - alltså så kallad "trivseleldning" - är 4 år. Dessutom får kontrollen inte - enligt Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap - utföras tidigare än tre månader innan fristen går ut. Så jag ringde sotaren.


Gissa vad jag fick till svar? Jo att de skall vara i området den angivna tiden och jag har bara åkt med... Då undrar jag spontant. Hur många fler "åker med i bara farten" trots att de inte skulle behöva? Majoriteten av husägare har förmodligen ingen aning om de inte behöver göra kontrollen oftare än vart fjärde år och kan inte heller opponera sig när det kommer ett sådant utskick där man mal på om lagen. Dessutom tycker jag att det var dåligt att det inte stod något pris på tjänsten. MEn det kunde de inte sätta ut tydligen - då skulle de ju få beställa nya trycksaker varje gång de gjorde en prisjustering! *GAH* Vad tror man att alla andra företagare får göra?? Pizzerior och restauranger tex? 


Sedan kan det vara bra att veta att det faktiskt går att med en kurs få tillstånd att genomföra sotning och brandskyddskontroll själv. Det är inte svårt alls. Tycker jag. Men nu jobbar jag ju med det jag gör och är förmodligen färgad av det. 


//Annika 

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23 24
25
26
27
28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok!

Hundkojans länkar

Inredningslänkar

Trädgårdslänkar

Renoveringslänkar


Ovido - Quiz & Flashcards